среда, 13 января 2021 г.

ГРУПА № 2.ЧЕТВЕР 14 СІЧНЯ 2021 РОКУ.

УРОК ЗА РОЗКЛАДОМ № 4

ПРЕДМЕТ " ТЕХНОЛОГІЯ ЛИЦЮВАЛЬНИХ РОБІТ"


 ТЕМА УРОКУ: " Методи облицювання поверхонь керамічними глазурованими плитками "

 

 

При установці плиток на прошарок з цементного розчину перш зсего визначають площину облицювання. Для цього поверхня стеиы провішують і встановлюють на ній маякові марки з розчину чи цвяхів, що показують розташування площини облицювання. Провішування поверхні дає також можливість перевірити її вертикальність і визначити найменшу товщину вирівнюючого шару, який повинен бути нанесений на поверхню.

При установці цвяхових марок треба мати на увазі, що шар розчину ирослойки співаючи плитками повинна бути не менше 7 і не більше 15 мм. Порушення цього правила може з'явитися причиною відшаровування плиток від облицьованої поверхні. Занадто тонка прошарок швидко зневоднюється внаслідок відсмоктування вологи з розчину з одного боку плиткою, а з іншого - матеріалом підстави. Це порушує умови нормального твердіння розчину і міцність прошарку знижується. Якщо прошарок дуже товста, то при осадженні плиток ручної лопаткою між прошарком і плиткою утворюється водяна плівка, що значно знижує міцність зчеплення плиток з прошарком.

Часто стіни облицьовують не на всю висоту, а лише на висоту панелей, а верхню частину стеиы над панеллю зазвичай штукатурять. У цьому випадку для визначення можливої товщини прошарку плиточник може орієнтуватися по намету оштукатуреної поверхні.

Помічені на поверхні, що облицьовується окремі западини, неровнорти і відхилення від вертикалі на величину, що перевищує 15. мм, виправляють шаром цементного розчину без загладжування та затирання.

Послідовність операцій провішування поверхонь (в даному випадку всій стсиы до стелі) показана іа рис, 120. Спочатку по верху стеиы, відступаючи приблизно іа 15 см від стелі і на 5 - 6 см від кутів (прилеглих стін), забивають цвяхи J і 2, але не до кінця, а залишають від капелюшків до стіни відстань 1,5-2 см, відповідне передбачуваної товщині майбутньої облицювання. Потім з капелюшка цвяха 1 опускають висок і забивають корпусу отвесо цвях 4, а на середині між цвяхами 1 н 4 - цвях 5 так, щоб його головка тільки стосувалася шнура спушенного схилу. Далі опускають висок від цвяхів 2 і 3 і забивають цвяхи б і 8, а потім 7 і Р.

Капелюшки всіх цвяхів повинні знаходитися в одній площині. Для перевірки натягують шиур по капелюшках цвяхів 5-7, /-б і 2-4. Якщо шнур при це стосується будь-якої частини стіни, значить цвяхи забиті занадто глибоко, і необхідно їх перебити нлі ж зрубати опуклості на поверхні стіни. Якщо ж прострапство між стіною і натягнутим шнуром занадто велике, перші цвяхи /, 2 і 3 забивають глибше н відповідно заново забивають всі інші цвяхи илн ж вирівнюють впаднны розчином.

Якщо частина стіни, розташовану вище облицьовується панелі, обштукатурюють, то для правильної установки карнизного ряду плнток необхідно, щоб поверхня облицювання виступала на 5-10 мм над площиною штукатурки.

У житлових будинках, де облицьовувані площині зазвичай невеликих розмірів, досить встановлювати за чотири маякові плитки на кожній із них. маючи ці плитки по одній на двох верхніх і двох нижніх кутах площині.

Для забезпечення хорошої якості облицювання перед початком встановлення плнток розраховують число цілих плнток в ряді шляхом розкладки одного ряду насухо, починаючи від середини стіни, після чого встановлюють плитки (маякн).

Облицювання способом шов у шов. Прн облицювання шов у шов встановлюють маяки н остаточно поверхню провішують в наступному порядку. Дещо вище лінії майбутньої облицювання приблизно іа 10 см у всіх протилежних сторін у стіну забивають зазвичай слюсарним молотком сталеві штырн 2 (рнс. 121) діаметром 16 м довжиною 160 мм Від них опускають вертикальні шнури 3, кінці яких після вивірки прикріплюють до штирів, що забиваються в стіни біля підлоги. Этн два шнура залишаються на стіні на весь період робіт. Вони вказують розташування площині, а також напрям її вертикальних швів.

Відстань від вертикальних шнурів 3 до поверхонь примикають стін має бути трохи менше, ніж відстань від сторони кутових фасонних плиток до стіни, що примикає. Це необхідно для того, щоб крайній ряд плиток розташувався на відстані 4-5 мм від шнура н не зачепив за нього, так як це буде заважати прн перевірки вертикальності шва. Потім в нижній частині стіни виносять відмітку верху першого ряду плиток н на цьому рівні з допомогою днух штирів 4 (один зліва, а інший 196 праворуч) натягають шнур б у строго горизонтальному напрямку.

Облицювання стін виконують до влаштування чистих підлог. Але якщо до початку облицювальних робіт плитковий підлогу вже настелений (на практиці це трапляється нерідко), то після перевірки його рівнем і очищення від розчину і бруду перший ряд облицювання встановлюють насухо безпосередньо на підлогу. В цьому разі на висоті першого ряду плиток натягують горизонтальний шнур-прнчалку, кінці якого прив'язують до переставних штирів 4. що забиваються в стіну. Шнур натягують в площині облицювання і, орієнтуючись на нього, встановлюють плитки першого маячиого ряду. Укладають їх від середини стіни в праву і ліву сторони, точно дотримуючись розбивку швів і їх товщину.

Співали до облицювання стін приступають до настилання плиткового підлоги, насамперед знаходять і виносять іа стіни відмітку верхнього покриття підлоги. Для цього можна використовувати умовну позначку + 1 м. выносимую зазвичай в процесі монтажу будівлі. Цю позначку переносять на стіни цього приміщення з допомогою гнучкого (водяного) рівня, після чого визначають відмітку верхнього покриття підлоги в будь-якій точці приміщення. По цій позначці по всьому периметру стін встановлюють дерев'яні рейки 5 для підтримки першого ряду, облицовкн.

Якщо за проектом ннжннй ряд облнцовкн повинен бути з плінтусних плиток, то його укладають після настилання підлоги. Замість рейки для тимчасового опнрания наступних рядів облицювальних плнток встановлюють на ребро дошку так, щоб її верх збігся з відміткою верху майбутнього плінтусного ряду (з урахуванням товщини горизонтального шва), встановлюють в площині першого маячиого ряду маякові плитки 1 по кутах облицьовується поверхні початку і в кінці верхнього ряду облицювання і її другого нижнього ряду. Маяки ставлять на тому ж цементному розчині, що і всі інші плитки облицювання. Прн цьому стежать, щоб вертикальні кромки кожної пари маякових плиток лежали на одній вертикальній лінії.

Після встановлення крайніх маякових плиток для укладання другого ряду перевіряють нх вертикальність по верхньому маяка н нижньому (першому) ряду плиток. Потім по верху другого ряду натягують горизонтальний шнур-причалку б, за яким вирівнюють проміжні плнткн другого ряду плиток при їх укладанні, йдучи від одного кута до іншого і суворо дотримуючись вертикальність швів. У такій же послідовності укладають плитки та інших рядів. Якщо довжина стіни перевищує 4 м, рекомендується в середині ряду ставити по одній проміжною маячної плитки, ч^оби горизонтальний шнур не провисав і тим самим не порушувалася горизонтальність рядів облицювання.

До початку облицювання плитки сортують за розмірами, відтінками і якості,

Безпосередньо перед облицюванням чисту поверхню підстави або досить затверділого грунту змочують водою з допомогою кієті-макловиці КМА-1, щоб цементне молоко з прошарку входило підставою (грунтом) в меншій мірі. Це попередить розшарування прошарку та забезпечить її міцний зв'язок з основою.

Перед нанесенням розчину на плитку з тильної сторони стирають пил ганчіркою або кистю, а потім проводять цій же стороною за розчину розчинної ящику для зволоження. Це сприяє всмоктуванню плиткою цементного молока з цементного розчину прошарку без цементного зневоднення розчину н забезпечує краще зчеплення плитки з розчином прошарку. Зчеплення розчину з основою (поверхню цегляної стіни або грунту на ній) не погіршиться.

Досвід показує, що при невеликому зволоженні тильній поверхні плитки міцність зчеплення плитки з розчином прошарку збільшується на 20 - 30% у порівнянні з міцністю облицювання з використанням сухих плиток.

Зволожувати плитки зануренням у воду не можна, так як тонка глазурована керамічна плнгка вже протягом перших 8 - 10 с після занурення у воду більше ніж на 50% своєї товщини насичується вологою, п надалі пори заповнюються водою дуже повільно (п протягом багатьох годин н навіть днів), тому всмоктування цементного молока нз прошарку в цьому випадку сповільнюється і зчеплення плнткн з прошарку илн не відбувається зовсім, або виявляється недостатньо міцним.

Взявши лівою рукою плитку, змочену розчином, набирають правою рукою за допомогою лопаткн розчин з ящика і накладають його на тильну бік плиткн рівномірним шаром такої товщини, щоб при осадженні плитки він трохи виступав зверху н збоку плитки, не залишаючи під нею порожніх місць,

Для нанесення рівномірного шару розчину на плитку зручно користуватися шаблоном-рамкою, мають гаки для прикріплення до яшнку з розчином, що Такий шаблон виготовлений із залізного "аркуша розміром 215 х х 225 мм В середині його вирізано отвір розміром 145 х 145 мм. До нижньої частини шаблону приварена рамка нз куточка 15 х 15 мм. Шаблон зручний тим, що розчин накладають на плитку н вирівнюють одним рухом. При цьому по периметру плитки залишається вузька стрічка шириною 5 мм, вільна від розчину, Облицювання виходить без пустот в прошарку. Продуктивність праці робітника на цій операції після відповідної тренування підвищується приблизно на 20 - 30%.

Плитку з розчином підносять в горизонтальному положенні до місця установки, а потім її швидко, іо обережно перевертають у вертикальне положення і притискують до поверхні, що облицьовується

Для остаточного встановлення плитки орієнтуються за раніше покладеним рядах н натягнутому зверху шнуру. Легкими ударами ручкою лопатки плитку осаджують до загального рівня ряду по шнуру. Прн цьому розчин повинен повністю заповнити весь простір між плиткою н поверхнею стіни. Виступив нз - під плиткн зайвий розчин знімають лопаткою і кладуть в ящик.

Для додержання заданої товщини шва між плитками встановлюють інвентарні скоби, виготовлені із сталевого дроту завтовшки 2-2,5 мм. Щоб не зрушити брилу з місця прн витаскуванні скоби, кінці її запнлнвают на конус з 2,5 до 1,5 мм. Скоби закладають між горизонтальними, а іноді і між вертикальними гранями плиток. Після того, як розчин під плиткою схопився (зазвичай після установки 15 - 20 плиток), скоби виймають і використовують знову, переставляючи нх з нижнього ряду у верхній. Кожному плиточник необхідно мати 30-40 скоб,

В процесі роботи покладені ряди плиток систематично перевіряють правилом, домагаючись, щоб вони былн на одному рівні. Вертикальність облицювання також вивіряють правилом.

Прн облицювання стін плиткою способом шов в шов майже повністю відпадає необхідність у застосуванні правила, так як встановлені шнури забезпечують достатній контроль за якістю облицювання всієї стіни, Правилом користуються тільки для періодичної перевірки облицювання, прикладаючи його до облицьованої частини стіни і на одній з верхніх маякових плиток.

В облицьованих вищевказаним чином стінах залишаються місця для внутрішніх кутових фасонних плиток, які з'єднують облицьовану поверхня з суміжними стінами.

Переходячи до облицювання стіни, що примикає до тільки що облицьованої, знімають вертикальні шнури і встановлюють кутові фасонні плиткн, користуючись облицюванням як направляючої площиною. Прн цьому розчин накладають на кожну плитку н трохи на кут стіни. При облицюванні суміжній стіни вирівняна кромка кутової плитки замінює вертикальний шнур. Фасонні плінтусні плитки кріплять до стіни розчином, встановлюючи їх безпосередньо на плитковий підлогу.

126. Облицювання керамічними глазурованими плитками з використанням фасонних плиток: /-рядовий куточок для заокруглення внутрішніх кутів. 2. 3-плінтусні куточки для заокруглення внутрішніх і зовнішніх кутів плінтуса, 4-рядовий куточок для заокруглення зовнішніх кутів, J-пряма плінтусна плитка, б-рядова квадратна плитка без завалу, 7-пряма карнизна плитка. 8-прямокутна плитка-поясок без завалу. О 10-куточки для карнизні закруглення зовнішнього і внутрішнього кутів, 11 - квадратна плитка з завалом з однієї сторони

Для облицювання кутів плінтуса застосовують плінтусні куточки для заокруглення внутрішніх і зовнішніх кутів. Облицонку елементів плінтуса починають з розміщення зовнішніх кутових детальний 3. Деталі внутрішніх кутів 2 закладають після закріплення прилеглих прямих плин- "* тусных плиток 5 на сходяться стінах. Якщо при облицюванні двох суміжних стін плитки стикуються без фасонних деталей, то першу стіну облицьовують до самих кутів, а кромки неполиомерных плиток не приточують, так як вони закриваються сусідньою плиткою стіни.

При необхідності установки розеток для кріплення вимикачів і штепселів н у місцях проходу трубопроводів передбачають отвори в майбутній облицювання. Прн малому обсязі робіт отвори в глазурованих плитках пробивають вручну модотком-кнрочкон н кліщами особливої форми. При більшому обсязі робіт отвори в плитках н о готової облицюванні просвердлюють электросверлилками з чашечными карборундовыми насадками різного діаметра.

В останню чергу встановлюють карнизні плитки Прн укладання карнизного ряду особливу увагу звертають на його горизонтальність, для чого перед укладанням вивіряють покладений верхній ряд рядових облицювальних плиток, потім укладають дві крайні карнизні плитки і за них натягають шнур. Проміжні карнизні плитки укладають на розчин строго по шнуру.

При установці карнизних плиток накладають розчин на нх тильну сторону з деяким надлишком н осаджують плнткн до стіни до рівня, зазначеного натягнутим горизонтальним шнуром. Шви між плитками карнизними повинні збігатися з вертикальними швами облицювання.

Облицювання вертикальних поверхонь способом шов в шов допускає застосування спеціальних шаблонів. З найбільш зручних шаблонів можна відзначити одне - н двусторон-* иий шаблони С. А. Афоніна, які доцільно застосовувати при площі облицьованої поверхні до 5 м2, спарений шаблон А. М. Карачииова н І. Д. Козлова для облицювання поверхонь площею більше 5 м2.

Облицювання з застосуванням шаблонів ведуть вертикальними рядами без натягування шнура-причалки для кожного ряду і без спеціальних інвентарних скоб для фіксації швів, так як шаблон забезпечує горизонтальність н однакову товщину швів між плитками.

Односторонню рейку-шаблон Афоніна використовують разом з шаблоном - міркою. Довжина рейкн-шаблону 1,6 - 2 м (дещо більша висоти облицьовується панелн), ширина 80 і товщина 12 мм Виготовляють його з дерева. Щоб шаблон ие коробился під дією вологи, його покривають даумя шарами гарячої олнфы н по всій поверхні просвердлюють наскрізні отвори 3, які перерізають поздовжні волокна деревини.

В ребро рейки вбиті металеві пластинки товщиною 1 - 2 мм Відстань між цими пластинами дорівнює довжині сторони плнткн плюс прийнята товщина шва і мінус товщина пластинки (приймаємо її рівною 1,5 мм). При найбільшому допуск розміру боку плитки 151,5 мм н найбільшій товщині швів -

Шаблон має прямокутні илн напівкруглі вирізи для виходу выжимаемого нз-під плитки розчину і для того, щоб плиточник міг зрушити пальцями плитку в горизонтальному напрямку для вирівнювання вертикального шва.

Шаблон-мірка являє собою рейку довжиною 1200 - 1300 мм з укріпленими іа її кінцях поперечними планками, довжина яких дорівнює довжині сторони плиткн плюс прийнята товщина шва, В даному випадку 151,5 + ■f 2 = 153,5 мм.

Для укладкн першого вертикального ряду глазурованих плиток односторонній шаблон встановлюють суворо вертикально (по схилу) на покладену за рівнем горизонтальну опорну рейку 7 або безпосередньо на вивірений чисту підлогу на відстані, рівному ширині однієї плитки від облицювання стіни, що примикає. Це відстань точно визначають з допомогою шаблону-мірки 5. Вивірений основний шаблон 4 притискають до даум горизонтальним маяках, встановлюються з цементно-піщаного розчину (перший 2 на відстані 0,5 м від підлоги, а другий 3 - на 0,8 м від першого), і закріплюють у такому положенні підкосами 6.

Якщо на поверхні стіни є великі нерівності і западини, їх виправляють до рівня площини маяків нанесенням шару ґрунту з худого цементного розчину без иакрывки та затирання. Цю підготовчу роботу повинні виконувати штукатури до початку облицювальних робіт, коли обштукатурюють верхню частину стіни над панеллю. В цьому випадку, тобто прн облицюванні по суцільній грунту, прошарок під плитками по вссй облицьовується поверхні однакової товщини, що значно поліпшить якість облицювання, л ичсскне плнткн шаблону перед кожною новою установкою змащують крейдяної пастою нлі відпрацьованим машинним маслом, щоб цементний розчин легко від нього відставав.

Дв\сторонній шаблон Афоинна має два робочих ребра, яких сталеві пластинки для підтримки глазурованих плиток знаходяться на одному рівні. Ширина шаблону дорівнює ширині плитки плюс два шва. Такий шаблон переставляють уздовж стіни зліва направо через трн ряду на місце четвертого вертикального ряду плиток. Проміжні ряди заповнюють після зняття шаблону за встановленими з обох сторін рядів плиток. З допомогою двостороннього шаблону з одного його установки укладають три вертикальних ряду плиток.

Спарений шаблон Карачииова і Козлова дозволяє укладати з однієї позиції п'ять вертикальних рядів, по 12 плиток в кожному, илн 1,4 м2 поверхні. Спарений шаблон складається з металевої рами 3, виконаної з кутової і смугової сталі, і прикріплених до неї шурупами двох дерев'яних рейок 2, подібних двосторонньою шаблоном Афоніна.

Перед облицюванням поверхню обштукатурюють по маяках цементним розчином без нанесення накривного шару, а вирівняний правилом грунт нарізають у двох напрямках для кращого зв'язку з прошарком облицювання.

Спарений шаблон встановлюють на горизонтальну рейку, заздалегідь вивірену по позначці покриття підлоги илн по верху плінтусного ряду плиток, перевіряють по вертикалі схилом і кріплять рейкодержателем до стіни, забиваючи

При застосуванні спареного шаблону спочатку укладають три вертикальні ряди (I. II та III) доверху, а після енятия шаблону заповнюють плитками два вільних ряду {IV і У), дотримуючись правильність горизонтальних швів. При визначенні ширини рейок спареного шаблону керуються тим, що плитки п I п III рядах при укладанні повинні щільно прилягати до дерев'яних частинах шаблону, а плитки II ряду притискають до лівої рейки. Напрямки притиснення плиток при укладанні іа рнс. 130, б показані стрілками.

Прн облицювання стін глазурованою плиткою з допомогою шаблонів необхідно мати на увазі, що облицювання вертикальними рядами можлива тільки прн умови застосування худих цементних розчинів, коли кожна встановлювана плитка дуже мало тисне на нижележащую, так як в цьому випадку плитки швидко присмоктуються до облицьовуваної поверхні.

Облицювання вразбежку. Облицювання стін плитками вразбежку виконують у такій же послідовності, як при укладанні плиток горизонтальними рядами способом шов в шов При цьому необхідно намагатися розташувати вертикальні шви через ряд по одній вертикалі н ретельно перевіряти розташування швів. Цей спосіб можна рекомендувати у виняткових випадках, якщо облицювальна плитка III сорти.

Облицювання по діагоналі. Так як ціле число трикутних половинок плиток по стороні облицьовується поверхні зазвичай не укладається, то спочатку по периметру стіни встановлюють фризовий ряд з таким розрахунком, щоб внутрішні сторони утвореного ним дзеркала були кратні цілому числу трикутних половинок з урахуванням прийнятої товщини шва.

Перед початком робіт провешивают стіни н встановлюють маяки. Чатем укладають фризові плитки по всьому периметру. Нижню стрічку фрнза укладають на розчині точно по горнзонталн іа всю довжину облицьовується стіни. При великій протяжності стіни для визначення горизонтальних ліній нижнього фриза, а в подальшому н верхнього користуються нівеліром або добре отфуговаи - ної рейкою і перевіреним рівнем. В останньому випадку рекомендується через кожен метр довжини перевіряти відмітку фриза, так як висота облицювання в будь-якому місці повинна дорівнювати заданій проектом величиною.

Після установки плиток иижией фризового стрічки укладають ліву вертикальну фризову стрічку по схилу. Потім по нижній горизонтальній стрічці, починаючи від лівого кута, а потім по лівій вертикальній стрічці, починаючи від того ж кута, укладають розрізані по діагоналі половинки плиток

Для уникнення можливого порушення цілісності малюнка облицовкн від випадкових неузгодженостей прн розбивці розташування цілого числа половинок усувають ці недоліки шляхом застосування вставок з неповномірних плиток 4

Для дотримання певних заданих проектом малюнків. в особливості при багатобарвної облицюванні, в кутах, утворених фрнзовымн стрічками, можуть бути розміщені четвертинки 5 звичайної плитки, які виготовляють, розрізаючи нормальні плитки по діагоналях на чотири частини.

Плнткн рядового покриття починають укладати з натягування шнура-прнчалки 1 під кутом 45"1 до фризових рядів по сторонах половинок плиток, розташованих спочатку по нижньому і бічного, а потім гто нижньому н верхній фризових рядів. Потім шнур I переставляють з позиції 2' -2' позицію 2-2 для укладкн плиток чергового ряду.

Укладання плиток ведуть від лівого кута, просуваючись поступово вправо похилими рядами н орієнтуючись по фризових стрічок і трикутним половинкам плиток. У процесі облицювання покладені ряди плиток систематично перевіряють правилом,

При суцільній облицюванні стін доверху штирі забивають у кутах у стелі і в проміжках на відстані через 1,5 м по висоті стін від стелі до підлоги. Так само через 1,5 м кріплять до стіни по шнуру проміжні маякові плитки. Роботу ведуть з риштовання різних типів в залежності від висоти приміщення і ширини захватки фронту робіт.

Для внутрішніх оздоблювальних робіт, у тому числі для облицювальних, в приміщеннях висотою від підлоги 2,5-2,7 м застосовують двухвысотный складаний столик-підмости ( 132, а). В залежності від шнрнны фронту робіт встановлюють кілька столиків в ряд. Столик виконаний з тонкостінних грубий діаметром 22 мм. Для додання столика більшої стійкості кінці стійок відігнуті під кутом 90". Робочий настил встановлюється на висоті 700 і 900 мм.

Габаритні розміри столнка в робочому положенні, мм: висота 900, довжина 1155, ширина 675; у складеному вигляді: висота 900, довжина 1670. Розмір робочої площадки 530 х 974 мм. Маса настилу 6,2 кг, всього столнка - 9,2 кг 208

Для роботи в приміщенні висотою до 4 м зручні універсальні збірно-разбориые пересувні підмостки, виконані з тонкостінних труб діаметром 32 і 25 мм. Основними складальними одиницями риштовання є плоскі секції (чотири бічні н Дві торцеві) і опорна рама з колесами. Для надання Стійкості під час роботи колеса рами стопорять. Площа настилу 1500 * 800 мм: його можна встановлювати на чотирьох висотах: 1200, 1500. 1800 і 2200 мм

Габаритні розміри риштовання, мм: довжина 1950, ширина 1000, висота 3200. Допустиме навантаження 1500 Н.

Для роботи в приміщенні висотою до 6 м застосовують пересувну збірно-розбірну вишку, яку збирають з окремих взаємозамінних плоских секцій, що монтуються у шаховому порядку на пересувній рамі. Вишка виконана з водогазопровідних труб діаметром 32, 25 і 12,5 мм. Рама складыва ється за типом ножиць. З елементів вышкн можуть бути зібрані підмостки розміром 2*6 м, Конструкція вежі дозволяє монтувати його в будь-якому приміщенні незалежно від розмірів дверних прорізів.

Для створення додаткової площі риштовання при виробництві облицювальних робіт зі столиків і веж застосовують перехідний місток, що дозволяє охопити фронт довжиною 4,6 м. Для зручності транспортування місток складається Перехідний місток виконаний з тонкостінної труби діаметром 22 мм Допустиме навантаження на настил ие більше 1500 Н, робоча площа його 1900 x 800 мм. Габаритні розміри мостнка, мм: довжина 2036, ширина 860, висота 1070, Загальна маса містка 38 кг.

На всі вищевказані підмостки можна встановлювати пересувний металевий ящик для розчину місткістю 0,1 м?. Ящик наповнюють розчином наполовину, щоб загальна навантаження на підмостки не перевищувала допустиму. Пересувний розчинний ящик призначений для транспортування розчину до місця робіт у межах поверху, крім того, його використовують як ємність на робочому місці. Ящик виготовлений з листової сталі товщиною 1,5 мм Для додання жорсткості він обрамлений по периметру круглої сталлю, дно з двох сторін закруглене, що полегшує вибірку з нього розчину Габаритні розміри ящнка, мм: довжина 1000, ширина 498, висота 690, Маса-26 кг,

При облицюванні стін сходових клітин застосовують універсальний складаний двухвысотиый столик-підмостки. Він також пристосований для роботи в приміщеннях заввишки 2,5-2,7 м. Столик складається нз чотирьох вертикальних стійок, з'єднаних між собою зв'язками. Дві стійки довше, що дасть можливість працювати на сходових клітинах, перевертаючи столик так, що дві довгі стійки спираються на щаблі, а дві інші - на площадку сходів.

вышениой влагопоглощаемостью. Обробка таких поверхонь з застосуванням розчинів, навіть прн ушнреиных швах, не забезпечує довговічності облицювання н вимагає додаткової підготовки, Висока міцність приклейки плиток на мастиках дозволяє облицьовувати рівні поверхні без ушнрения швів.

Трудомісткість облицювальних робіт при використанні мастик знижується на 30-40%, підвищується міцність зчеплення плнткн з підставою н поліпшуються санітарно-гігієнічні властивості облицювання.

Прн облицювання керамічними плитками застосовують полнвинилацетатную мастику (ПЦ) карбокснцементно-песча - ву мастику (КЦП), клей «Сиитекс»,

Облицювання на полівінілацетатної мастиці (ПЦ). Цегляні н бетонні поверхні, що мають великі нерівності, вирівнюють цементно-песчаиым розчином по маяках, Гладкі залізо - і гнпсобетоиные панелі підвищеної заводської готовності, якщо необхідно, вирівнюють полівінілацетатної мастикою илн полимерцементным розчином.

Перед вирівнюванням ділянки поверхні огрунтовы - вають 7 -8%-ним розчином полівінілацетатної дисперсії. Потім на свежеогрунтованные ділянки полутерком наносять полнвииилацетатиую мастнку н загладжують її тим же полутерком або правилом врівень з загальною поверхнею.

Вологість бетонних н оштукатурених стін, призначених для облнцовкн, не повинна перевищувати 8, гіпсобетонних - 12%.

У більшості випадків плитки прн облицювання на мастиках встановлюють за шнура і схилу, що дозволяє постійно контролювати правильність рядів,

Плитки першого горизонтального ряду встановлюють на опорну рейку. Тильну сторону плнткн для кращого зчеплення з прошарком змащують 10%-ної полівінілацетатної дисперсією або накладають плиткової лопаткою шар мастики ПЦ і тут же скидають. Потім іа змащену поверхню плитки лопаткою або краще метал - зическим зубчастим шпателем накладають шар мастики ПЦ товщиною від 2 до 5 мм в залежності від ступеня рівності облицьовуваної поверхні.

Після цього плитку з шаром мастикн прикладають до погрунтованої поверхні і плотио притискають так, щоб її верхня зовнішня межа співпала з натягнутим шнуром і під плиткою не залишалося порожнеч і повітряних бульбашок. Надлишок мастнкн, видавленим з-під плитки, тут же зрізають лопатою.

Для кращого просушування прошарку шви залишають порожніми, щоб волога могла вільно випаруватися, і заповнюють їх по закінченні вссй облицювання (через 1-2 дні) ц^ментно-піщаним розчином складу I : 2 або декоративної мастикою під колір плитки.

Щоб уникнути трудомісткої роботи з подальшого очищення облицювання мастику, яка потрапляє на лицьову поверхню плиток, потрібно негайно очищати дрантям, змоченою водою.

Життєздатність мастики ПЦ 3-4 год, Якщо вона гусне в процесі роботи, її розбавляють 15%-ноЙ полнвинилацетатнон дисперсією. Розбавляти мастику водою не можна.

Облицювання іа карбокснцечептно-песчаион мастиці (КЦП),

Технологія облицювання поверхонь з застосуванням мастики КЦП аналогічна технології облицювання на мастиці ПЦ н відрізняється тільки тим, що поверхня перед облицюванням ґрунтують 3%-ним водним розчином клею КМЦ, Плитки встановлюють після висихання грунтовки. Тильну сторону плиткн не грунтують,

Життєздатність мастики КЦП 7 ч. В процесі облицювання загуслу мастику розбавляють 3%-ним водним розчином клею КМЦ.

Облицювання на клеї «Сннтекс». Бетонні, гнпсобетонные, асбестоцементиые і інші рівні поверхні стін н перегородок облицьовують після огрунтовкн нх клеєм «Синтекс», розведеним водою у співвідношенні 1:1. Клей «Сннтекс» наносять на тильну сторону плиток зубчастим шпателем з висотою зуба 3 мм, після чого плитку встановлюють на місце за тією ж технологією, що і при використанні інших мастик. Заповнюють шви цементно - пссчаным розчином з протиранням облицьованої поверхні через добу після установки плиток.

Витрата клею «Синтекс» в залежності від рівності поверхні становить 0.8-1,2 кг на I м - облицювання.

Ефективним на практиці виявився метод облицювання вертикальних поверхонь глазурованою плиткою на мастиках ПЦ, КЦП або клеї «Синтекс» по площинах (з кпрпичиой, блокової і кам'яної кладки), попередньо оштукатурених цементним розчином по маяках (про високоякісної маякової штукатурки див.§). Продуктивність праці та якість робіт при облицюванні на мастиці по штукатурці порівняно з облицюванням на розчині значно підвищуються. При цьому поліпшується не тільки зовнішній вигляд облицювання, іо і міцність її зчеплення з підставою, Особливо ефективний цей метод, коли потрібно облицювати тільки панель. В цьому випадку штукатури прн соплованин розчин наносять на поверхню тсны по всій її висоті. При цьому процеси підготовки поверхні під облицювання обмежуються вирівнювання розчину по маяках (затирка поверхні ие потрібна).

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: ВИВЧИТИ ТА ЗАКОНСПЕКТУВАТИ . ФОТОЗВІТ ВИКОНАНОЇ РОБОТИ СКИНУТИ В ПРИВАТ,

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Група № 11. Четвер 20квітня 2023 року Урок за розкладом № 7. Предмет: Технологія штукатурних робіт Тема уроку:  "Класифікація та приз...