среда, 13 января 2021 г.

 ГРУПА № 2. ЧЕТВЕР 14 СІЧНЯ 2021 РОКУ.

УРОК ЗА РОЗКЛАДОМ № 8.

ПРЕДМЕТ: ТЕХНОЛОГІЯ ЛИЦЮВАЛЬНИХ РОБІТ

ТЕМА УРОКУ: " ІНСТРУМЕНТИ , ПРИСТОСУВАННЯ, ІНВЕНТАР ДЛЯ ЛИЦЮВАННЯ ВЕРТИКАЛЬНИХ ПОВЕРХОНЬ"

Будівництво - одна із галузей матеріального виробництва, в якій заняті робітники багатьох професій: монтажники, муляри, штукатури, плиточники, маляри тощо. Професія лицювальника-плиточника дуже почесна на будівництві.
    Облицювальні  роботи виконують у будинках, збудованих із штучного чи природного каменю (цегли, керамічних або бетонних каменів, черепашника
тощо), з великих панелей, бетонних чи керамічних блоків. Після
опорядження будівлі та їх приміщення набувають завершального вигляду, в них створюються потрібні санітарно-гігієнічні і естетичні умови для життя і праці людей.
У загальному обсязі будівництва опоряджувальні роботи займають значну частину. Тому зниження їхньої вартості і трудомісткості має важливе значення для інтенсифікації будівництва і можливе лише за умов максимального застосування в роботі сучасних опоряджувальних машин і
механізмів, нових матеріалів і форм організації праці.
Великопанельне і великоблокове будівництво зменшує обсяг опоряджувальних робіт безпосередньо на будівельному майданчику. Значну частину цих робіт виконують на заводах. Застосовуючи тут механізацію і автоматизацію, можна досягти значного зниження трудомісткості опоряджувальних операцій.

 ІНСТРУМЕНТИ, ПРИСТРОЇ, МАТЕРІАЛИ ТА ІНВЕНТАР ЛИЦЮВАЛЬНИКА-ПЛИТОЧНИКА.


Всі основні підготовчі роботи виконують за допомогою ручних електричних машин, інструментів.

- З бетонних поверхонь залишок розчину й глини відчищають сталевим скребком; горби й нерівності збивають скарпелом і молотком.

- Глибокі виїмки поверхні основи заробляють цементним розчином, використовую кельму; малі нерівності вирівнюють за допомогою шпателя.

- Насічки на поверхні бетону виконують бучардою або молотком. Поверхні цементних стяжок обробляють царапкою.

- Великі площі обробляють за допомогою ручних механізованих інструментів.

- Очищають від сміття за допомогою волосяної щітки. Масляні і жирні плями виводять розчином кислоти. Рівність поверхонь основи перевіряють за допомогою контрольної рейки.
         При укладанні стяжки розчин, укладений в смугу, ущільнюють віброрейкою. При наклеюванні гідроізоляційного килима полотнище притискають до основи за допомогою ручного катка. При влаштуванні облицювальної гідроізоляції використовують видатковий робочий бачок для гарячої бітумної мастики. Якщо для облицювання стін може знадобитися плитка з отворами, можете використовувати пристрій для свердління отворів у керамічних плитках.
Вертикальність установлених опорних маяків і маячних рядів перевіряють за правилом з виском або бульбашковим рівнем. Для встановлення маяків при настиланні плиткової підлоги за позначкою або укладання маяків використовують ручний водяний рівень. Еталонний конус масою 300 г використовують для перевірки рухомості розчинної суміші.           Для приготування і доставки розчину до місця роботи використовують ручний візок.  Для нанесення на плитку рівномірного шару розчину, користуються рамкою-шаблоном з квадратним отвором. Для приготування розчинної суміші використовують металевий ящик.
Ящик-візок з відкрилками використовують для доставки розчину до місця облицювання, а відкрилки - для складання плитки.Щоб шви між плитками були однакові, використовують дистанційні хрестики, які підбирають за шириною шва. Скоби інвентарні закладають між горизонтальними і вертикальними гранями плиток. Скоби і хрестики виймають після того, як розчин під плиткою затужавіє (звичайно після встановлення 15-20 плиток). Підготовчі та облицювальні роботи виконують у приміщеннях висотою:
до 2,7 м із складаного або із універсального стола;
до 4 м із збірно-розбірних пересувних підмостів.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: вивчити та законспектувати . Виконати талицю з малюнками Інструментів та пристосувань для виконання лицювальних робіт". Фотозвіт чекаю в приват.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Група № 11. Четвер 20квітня 2023 року Урок за розкладом № 7. Предмет: Технологія штукатурних робіт Тема уроку:  "Класифікація та приз...