среда, 21 апреля 2021 г.

 Група № 11. Четвер 22 квітня  2021 року

Урок за розкладом № 7.

Предмет: Технологія штукатурних робіт

1.Причини винекнення дефектів штукатурки.

 Дефекти штукатурки можуть відрізнятися за зовнішнім виглядом і причинами винекнення.

За причинами виникнення дефекти можуть бути:
-          технологічними;
-          експлуатаційними.
Технологічні дефекти утворюються з-за порушення технології приготування суміші і неправильного її нанесення на поверхні.
Серед найпоширеніших технологічних дефектів такого типу зустрічаються:
-          дутики;
-          тріщини;
-          відшарування;
-          висоли;
-          спучування;
-          висоли (вицвіти).
Експлуатаційні дефекти.
В ідеалі шар штукатурки на поверхні повинен бути рівним і гладким, міцно сполученим з основою без відшарування, тріщин і горбків. Однак можуть виникнути дефекти штукатурки, які розрізняються за причинами виникнення і зовнішньому вигляду.

Дефекти штукатурки: види та усунення
З причин виникнення дефекти штукатурки діляться на технологічні та експлуатаційні.
Технологічні виникають відразу після неправильного приготування розчину і неякісного його нанесення на оброблювану поверхню.

Домашнє завдання: вивчити та законспектувати. Фотозвіт чекаю в приват



Група № 11. Четвер 22 квітня 2021 року

Урок за розкладом № 8

Предмет: Технологія штукатурних робіт

Тема уроку: " Зовнішні ознаки дефектів оштукатурених поверхонь способи їх усунення"

У будівельних організаціях на основі технічних умов визна­чені показники якості опоряджувальних робіт. Оцінка викона­ної роботи залежить від кількості помічених на опорядженій по­верхні дефектів і може бути відмінною, доброю і посередньою. У разі великої кількості дефектів роботу бракують і робітник її переробляє.

При штукатуренні жирними чи пісними розчинами або не пра­вильно приготовленими розчинами, але по сирих чи недостат­ньо шорстких поверхнях штукатурка матиме дефекти і пошкод­ження. Тому перед фарбуванням поверхні ці дефекти слід усу­нути.

Наведемо найпоширеніші дефекти штукатурки.

 Щілини, тріщини на поверхні з'являються  від штукатурення до закінчення повного осідання будівлі, якщо в місцях стиків де­рев'яних і кам'яних поверхонь немає металевої сітки, а також від штукатурення дуже тонким шаром і застосування в роботі жирних розчинів.

Дутики утворюються при використанні в штукатурному розчині недостатньо погашеного вапна. Малі недогашені гру­дочки вапна, потрапляючи в шар штукатурки, продовжують у ній гаситись. Під час гашення вапно збільшується в об'ємі, чим порушує штукатурний шар і утворює на поверхні горбочок, який через деякий час відпадає. На місці дутика ут­ворюється раковина, всередині якої завжди помітна біла гру­дочка вапна.

Груба фактура (шорсткість) на поверхні штукатурки може залишатись у вигляді слідів від терки, подряпин зернинами піску, борозен та інших дефектів, що утворилися внаслідок не­якісного затирання, а також застосування в штукатурних роз­чинах крупнозернистого піску.

Відшарування штукатурки виникає в окремих місцях або на великих ділянках поверхні внаслідок штукатурення воло­гих або недостатньо шорстких (без насічки) поверхонь, використанні ма­ломіцних розчинів, приготованих із засто­суванням в'яжучих матеріалів низької якості, штукатурення промерзлих або вкритих інеєм поверхонь тощо.

 Механічні пошкодження штукатурки з'являються, якщо не додержана послідовність у виконанні будівельних робіт. Не­припустимо, наприклад, після штукатурення виконувати санітарно-технічні або електромонтажні роботи, під час яких доводиться руйнувати штукатурку. Штукатурка руйнується також від намокання при протіканні даху, водопровідних труб тощо.

Висоли - виступають на поверхні штукатурки у випадках, коли до розчину добавляли хімічні добавки.

Іржаві плями та інші плями бувають внаслідок штукатурення по металевій сітці вапняним розчином і неусуненням плям під час підготовки поверхонь.

Відмоложування гіпсу в штукатурних розчинах відбувається тому, що тривалойого перемішували або добавляли гіпс до накривного шару.

Ремонтуючи штукатурку перед фарбуванням, дрібні дефек­ти штукатурки (щілини, дутики, шорсткість) усувають зати­ранням з розрізуванням і підмазуванням щілин.

Якщо штукатурка неміцна або має великі пошкодження, до­водиться в окремих місцях замінювати штукатурний шар новим відповідно до технічних вимог.

Домашнє завдання : вивчити та законспектувати. Скласти таблицю: Дефекти. Винекнення. Способи усунення. Фотозвіт із виконаним домашнім завданняти скинути в приват.



Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Група № 11. Четвер 20квітня 2023 року Урок за розкладом № 7. Предмет: Технологія штукатурних робіт Тема уроку:  "Класифікація та приз...