среда, 27 октября 2021 г.

 Четвер 28  жовтня 2021  року. Група № 11.

 Урок за розкладом 2.  

Предмет: " Технологія штукатурних робіт"

Тема уроку:

  "Механізація й комплексна механізація  будівельних робіт"

 

Сучасна технологія будівельного виробництва заснована на виконання будівельних процесів з допомогою машин.

Парк будівельних машин, що знаходяться в розпорядженні будівельних організацій , дуже великий, але незважаючи на це близько 50 % робочих все ще виконують різні операції вручну.

Витіснення ручної праці - найважливіша державна завдання. Вона може бути вирішена в результаті впровадження більш досконалих машин і поліпшення ступеня їх використання, комплексної механізації і автоматизації будівельних процесів поряд з широким застосуванням збірних конструкцій.

Структура парку будівельних машин поліпшується внаслідок створення розмірних рядів машин, збільшення їх потужності, маневреності і підвищення зносостійкості.

У новому розмірному ряду будівельних баштових кранів є крани, призначені для монтажу будівель висотою до 30 поверхів.

Вантажопідйомність стрілових кранів доведена до 160 т, пневмоколесний-до 100 т, автомобільних (з окремим двигуном ходу) - до 63 т.

Значно збільшується випуск потужних бульдозерів з двигунами до 400 кВт, самохідних скреперів з ковшем місткістю 15-25 м3 і швидкістю пересування до 70 км/год.

У перспективі - випуск кранів з телескопічно висувними стрілами вантажопідйомністю до 120 т, скреперів з ковшами місткістю до 40 м3 і т. д.

Комплексна механізація - це метод виробництва будівельних робіт, коли всі технологічні операції певного процесу (основні і допоміжні) виконуються за допомогою комплекту машин і засобів малої механізації, ув'язаних між собою за технологічним призначенням, технічного рівня і продуктивності, що забезпечує заданий темп робіт і оптимальні техніко-економічні показники.

 

 

У кожному такому комплекті є одна або кілька провідних машин,

за допомогою яких виконуються основні технологічні процеси і операції. За провідною машині визначають продуктивність комплекту, його склад і організацію процесу в цілому. Наприклад, при комплексній механізації земляних робіт у процесі влаштування котловану провідною машиною, визначає продуктивність комплекту, є екскаватор. За його продуктивності і іншим параметрам вибирають комплектуючі машини - автосамоскиди для отвозки грунту, бульдозери для планування дна котловану, бульдозери і котки для робіт на відвалі грунту та ін.

В даний час від комплексної механізації окремих видів робіт переходять до комплексної механізації зведення об'єкта в цілому (будівлі, споруди) з допомогою динамічною, змінюється у часі залежно від ряду факторів, системи машин, тобто сукупності будівельних машин, ручних машин, транспортних засобів та допоміжного обладнання, сформованої на основі технологічних вимог будівництва з урахуванням перспектив його розвитку.

Основними показниками економічної ефективності механізації будівельних процесів є собівартість, трудомісткість і тривалість робіт.

До додаткових показників відносяться: витрати електроенергії і палива на одиницю продукції; питомі показники маси машин, їх металоємності і потужності на годинну продуктивність; вироблення машини або комплекту машин на одного робітника; річна продуктивність машини або комплекту машин; термін їх служби. Додаткові показники використовують при порівнянні методів виконання механізованих процесів.

Значні успіхи досягнуті в автоматизації підприємств будівельної індустрії, наприклад бетонних і розчинних заводів, конвеєрних ліній на ДСК. Широке застосування знайшли автоматизовані системи управління будівництвом (АСУС), призначені для регулярного рішення основних завдань виробничо-господарської діяльності будівельних організацій. Такі системи вже декілька років працюють в крупних будівельних підрозділах .

У будівельних машинах використовують автоматичні обмежувальні, запобіжні та облікові пристрої, йде автоматизація та такої складної ланцюга, як людина - робочий орган машини - об'єкт впливу - привід машини. Так, наприклад, працюють автогрейдери, забезпечені системою «Профіль-2», що забезпечує автоматичну стабілізацію положення відвала. В траншейних екскаваторах автоматизований контроль напрямки і ухилу дна траншеї, скреперах і бульдозерах - управління процесом копання і т. п.

Складніше автоматизувати монтажно-укладальні процеси, здійснюються безпосередньо при зведенні об'єкта. Однак і тут знаходять застосування баштові крани з радиопрограммным управлінням, бетононасоси з гідроприводом і телеуправлением операцією з укладання бетонної суміші та інші пристрою.

На багатьох домобудівних комбінатах працюють автоматизовані диспетчерські. Вони забезпечують контроль та обробку інформації, що регулюють виготовлення деталей, транспортні та інші операції, подачу деталей на монтажні ділянки.

 

 

 Домашнє завдання: законспектувати та вивчити матеріал.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Група № 11. Четвер 20квітня 2023 року Урок за розкладом № 7. Предмет: Технологія штукатурних робіт Тема уроку:  "Класифікація та приз...